Kwaliteit vs kwantiteit

Kwantiteit is nog nooit een maat geweest voor kwaliteit.

Het gaat om inhoud, de juiste aandacht op de juiste plaats, balans tussen focus en ontspanning en … het bouwen van vertrouwen.

Kwaliteit laat zich niet vangen door uiterlijk vertoon. Het kan wel zo lijken - de façade en maskerade van een ‘gelikte’ buitenkant is natuurlijk verleidelijk en vaak een reden om te zeggen 'Het ziet er goed uit, dus het zal wel goed zijn'?

X-tra werkt zo niet. Naast dat we een hoge kwaliteit nastreven in de individuele benadering, doen we, waar mogelijk, geen concessies in het bereiken van resultaten.
Dit laatste werkt twee kanten op, waarbij de leerling door inzet laat zien dat hij of zij vooruit wil en daarbij ontdekt dat hij of zij dat ook helemaal zelfstandig kan, met eventueel wat hulp, goed gereedschap en juiste ingrediënten. En dat is waar X-tra begint.

Bijzonder is daarom dat X-tra meteen vanaf het begin de grootste organisatie in de regio is in zijn soort. Onze kwaliteit en insteek wordt herkend en spreekt zich voort.

Kracht komt van binnen uit

We leven in een schijnbaar maakbare wereld waarin alles ‘te koop’ lijkt. Echter, de aandacht voor inhoud wordt vaak wat vergeten, terwijl de genoemde ‘gleam and glamour’ van de buitenkant het walhalla lijkt. Niets is minder werkelijk natuurlijk, en dat weet iedereen ook eigenlijk wel.

Onze begeleiding richt zich op het geheel, vanuit de notie dat ‘wat je laat zien, altijd een weerspiegeling is van hetgeen je in je hebt aan vorming. Dat is je (thuis)basis. Andersom, wat je in je hebt hoeft niet altijd aan de buitenkant zichtbaar te zijn … .

Deze basis - (ander woord voor ‘innerlijk’), is het fundament, het anker, van vaardigheid, bekendheid met en ontwikkeling. Het is een thuisbasis. Daar ontstaat de kracht, de motivatie, de wil en vooral het vermogen om te doen.

Onze filosofie en werkwijze is in hoofdzaak gericht op de structuur aan die basis: welke ingrediënten zijn daar nodig, de bouwblokken van ons bestaan en dat, waarmee we ons vormen?

Dat ‘gesprek’ tussen thuisbasis en ‘wat je laat zien’ is helaas soms slecht hoorbaar, door het figuurlijke lawaai van onze leefwereld. In de ontwikkeling naar volwassenheid, waarvan de puberteit een onderdeel is, is dit een extra lastig gedeelte.
Vertrouwen naar buiten toe is daardoor een nog lastiger proces - onze leefwereld traint ons om nomaden in onze ontwikkeling te zijn, waarbij de koers bepaald lijkt door hoe de wind op dat moment waait.

Echter, leren gebeurt voornamelijk van binnen uit, het is het meest natuurlijke in ons bestaan. Begeleiding hierin is wel noodzakelijk, zeker in deze tijd.

Leren is als een bouwtekening bij een lego-doosje. Op de eerste bladzijde staat ‘het resultaat’. Dat is handig, want dan weet je waar je aan moet werken. Op de volgende bladzijden staat de totale inhoud van het doosje - alle blokjes en aantallen keurig op een rij. Verder ontvouwt dit zich, door per bladzijde de stappen te laten zien - de blokjes die hiervoor nodig zijn en hoe die dan samenkomen. … En zo wordt je geleid naar het uiteindelijke doel.

Leren werkt vergelijkbaar: de bouwtekening van hetgeen men wil leren of ontdekken ontvouwt gaandeweg het proces. Dit kan men grotendeels alleen, met begeleiding voor de ‘hoe zit dat’ of ‘heb ik aan alles gedacht’-momenten. Dit is waar onderwijs zou kunnen zijn … .

Helaas werkt dit op de meeste scholen niet (meer/nog niet) zo, ondanks dat aan de buitenkant lijkt dat dit wel zo is. 

Het instituut ‘school’ is verworden tot een productiemachine van cijfers en diploma’s, waarbij de aandacht voor ‘de reden hiertoe’ soms ver te zoeken is.

Wij zien dit in onze dagelijkse praktijk terug.

Hieraan kunnen wij niet veel veranderen. Wat wij van X-tra wel kunnen is onze aandacht richten op die reden om te leren, zodat je je ook staande kan houden in het bestaande systeem. 

Leren is namelijk echt leuk. En dat kunnen we bewijzen ook. 

Ga je de uitdaging aan?


voetnoot:

 dit geeft gelijk aan waarom Lego zo’n wereldwijd succes is: het volgt de stappen naar succes ‘Yes, ik kan het!’, af te lezen op het gezicht van het kind dat vol trots zijn resultaat komt laten zien.

datum plaatsing: 17-5-2022 - ©2022-X-tra